onsdag den 20. maj 2009

Forlaget GMT


Det startede vist nok engang tilbage i de glade 60'ere.

Min hippie far og hans ven, Busser, sled gangene tynde på Dansk på Århus Universitet.
Forlaget fik sin spæde opstart, da de to langhårede fyre fik kendskab til alle specialerne, som stod opbevaret i universitetets kælder. De følte sig vel kaldet til at distribuere dem og startede derfor op med en spritduplikator.

Forlaget GMT blev født - i øvrigt samtidig med forlaget Modtryk fra dengang.
Mine forældre tog på bogmesser i Frankfurt. Her fandt de socialistisk litteratur, som de tog med hjem til Danmark, oversatte og udgav. Min far skrev også selv fagbøger, og håbefulde forfattere henvendte sig til det lille forlag og fik med lidt held udgivet deres skriverier.

Senere fik forlaget fast adresse i 9293 Kongerslev, hvor vi boede. Jeg kan huske, der var et kæmpe boglager på 1. salen og al distribution foregik herfra - og fra Mejlgaard Slot, hvor Busser (langhårs vennen) boere i kollektiv.

Bogsalget overgik senere til Fælleekspeditionen i Købehavn, og bogbestillingerne fra privaten droslede ned.


Flere år senere lukkede GMT – det var vel på ingen måde rentabelt, men det havde jo heller aldrig været hensigten. I en årrække blev det til Forlaget ABC. Herfra husker jeg bedst en række børnebøger, blandt andet bogen 'Sidste sommer'. Jeg kan stadig huske børnebogsforfatteren (Lars) og (tegneren) Benny (eller måske var det omvendt) til børnebogs serien.


Jeg var ikke så gammel dengang, men husker ret klart, hvordan forlags-hjemmet altid var fyldt med gæster; forfatter-spirer, gymnasieelever eller min fars venner, som altid lagde store, seriøse, undergravende og socialistiske planer...
- og altid fejrede eller lukkede dem med en fest.

7 kommentarer:

Jens Keis Kristensen sagde ...

Tak for tekset... Og fedt logo.

Trine sagde ...

Ja det er et godt logo.
Det er lidt sjovt som et logo eller et billede kan fortælle en historie.
GMT-logoet er lidt som at trykke på hukommelsesknappen.

Jens Keis Kristensen sagde ...

Logoet giver associationer i retning af det industrielle, men det er vel næppe tilfældigt?

Trine sagde ...

Jeg ved det faktisk ikke. Alle ure stilles vist nok efter Greenwich Mean Time - GMT.
Mon ikke det lille forlags selvtillid var så stor, at de selv syntes, det var toneangivende. At forlaget var et produkt af tiden - GMT.

Den røde cirkel i logoet er til gengæld snyde-let: Den (røde) socialistiske tanke i et holistisk 70'er verdenssyn (symboliseret ved cirklen) - vil jeg tro.

Miffu sagde ...

Tak for oplysningerne- selvom det er nogle år siden du skrev det. Sidder lige her med Peer E. Sørensens H.C. Andersen og herskabet og kendte ikke forlaget, da jeg skulle skrive den i min litteraturliste, så tak for det.

Trine sagde ...

Hej Maj

Hvor er det sjovt... Tak for din kommentar.

Dbh Trine

Unknown sagde ...

Hejsa Trine
Farmand og jeg havde en aftale om at hver femte gang jeg blev spurgt, svarede jeg at det betød Gode Mænds Tanker, men at det var sådan lidt af en hemmelighed og ikke noget der skulle snakkes for meget om ;-)